Parents day och Forsta Advent

Sa var det jul igen.
Tyvarr ar det lite svart att forsta advent. Finns inte riktigt nagon julstamning har. Forstar inte nes att imorgon ar det forsta december. Lite avundsjuk pa alla som far ga pa julskyltningen idag. Jag vill ocksa!
Jag och Emelie julpyntade lite igar. Vi byggade en krubba, julstjarna och en adventsljustake. Blev mycket fint!

I fredags var det stort party pa Rainbow. Barnen hade sin avslutning och dom kallade dagen Parents day. Det var jatte mycket folk och skolan hade bjudit in massor av folk fran hela kyrkans distrikt. Dagen till ara hade jag bett en skradare sy upp en afrikas outfit at mig. Emelie tyckte jag sag ut lite som skogsmulle, kan halla med om det. Men personalen och eleverna tyckte jag var mycket fin. Nagot som jag inte riktigt forstar med Tanzania ar deras fester och avslutningar. Nu har jag hunnit varit pa flera olika och alla ar 4 timmar langa och innehaller bara tal. Jag var valdigt imponerad over att barnenorkade sitta stilla i 4 timmar. Dom brukar egentligen bara klara 15min. Nu har baren lov iallafall. Jag jobbar denna vecka ocksa sen har jag ocksa lov. Pa lordag kommer familjen! Ska bli jatteroligt!

Igar var jag och Emelie inbjudna till det vi trodde var en lunch hos varan Pastor som percis kommit tillbaka fran sin mammaledighet. Men nar vi kom dit sa insag vi att det var annu en till cermoni av nagot slag. Vad visste vi inte. Efter ett tag insag vi att det var nagot slags forlovnings/ valja man party. Sa vi har fatt sett hur man valjer man i afrika. Man radar upp tva stycken och sen far kvinnan valja. Sen satter mannen ringenpa kvinnans finger, sen vantar man bara pa brollop. Inte svarare an sa. Jag och Emelie var lite chockade nar vi kom hem igar. 

Jag onskar er alla en underbar forsta advent! Drick glogg at mig!


Barnen ovar infor Parents day


Peter glad och lycklig


Barnen och pesronalen halsar gasterna valkomna




Detta ar varan van Pascal


I mitt forsok att vara lite tanzansk



Jag avslutar med en bild pa varan fantastiska adventsljusstake

Varmen ar pavag.

Nu har regnperioden borjat dra forbi och den blir utbytt av varmen. Ganska skont. Hinner kanske bli lite brun innan familjen kommer..

Igar ringde klockan 06.30 for att jag och Emelie skulle hinna till Gudstjanst klockan 07.30. Jag ska aldrig mer klaga pa att 11 ar fortidigt for en Gudstjanst. Har i Tanzania ar alla anda uppe nar solen gar upp, vilket ar vid 6 sa da kan man ha en Gudstjanst 07.30. Jag och Emelie skulle upptrada med varan kor for forsta gangen. Jag tror att vi skotte oss ganska bra, men alla i hela forsamlingen tittade pa oss nar vi sjong och dansade. Inte riktigt sa att vi smalter in med dom andra 15 tanzanska ungdomarna. Det var roligt iallafall och forsamling uppskattar att vi ar med.

I veckan ar en stressig vecka pa rainbow. Pa fredag har dom sakallat Parents day. Pa rainbow sa ar det ingen som tar examen eller sa. Sa da har dom en parents day nar familj och vanner till eleverna for komma och ha en stor fest med oss. Sa i veckan sa har vi mycket forberedelser som ska hinnas med.

Idag ar det en manad kvar till julafton. Ska bli konstigt att inte fira den i sverige med kalle anka och julmat. Vi kommer att vara pa Mafia som ar en o utanfor tanzania. Sa vi kommer fira julafton pa stranden.

Kram

Dar es salaam

Hej!
I helgen har jag varit pa aventyr till Dar es salaam. Emelie fyllde 20ar (Grattis Emelie!) och en tyskvolontar skulle aka hem till tyskland sa vi foljde med och sa hej da. Det var mycket trevligt men VARMT! Nastan 40grader varmt mitt pa dagen. Men man ska val inte klaga. Hemma har ni ju sno. Vi bodde pa en gasthus intill stranden. Kanske inte de lyxigaste. Men dom hade sang iallafall. Strand var dock fantastisk. Fick dock dela den med 20st kor och geter plus en kamel.

Nu har over halva tiden gatt och nu lutar det utfor sa att saga. Kanns valdigt jobbigt. Just nu har jag sammanlagt 3,5veckors jobb kvar pa Rainbow innan jag slutar. Gor ont i hjartat nar jag tanker pa det! Jag forsoker att inte tanka pa det sa mycket. Men samtidigt sa langtar jag tills min familj och Pontus kommer och att tiden ska ga fort tills dess.
Emelie sa ett valdigt bra citat i helgen Tiden i Tanzania ar som kenyask langdistanslopare. Helt sant! Strackan kan kannas lang i borjan men med ratt lopare sa kan det ga fruktansvart fort.

Imorrn ar det 20e november, snart bara en manad kvar till julafton. Vart tog detta ar vagen? Kan nan forklara det for mig!
Jag kanske har kommit pa vad jag vill gora av mitt liv. Kanns lite tryggt.

Frys inte fast hemma!

Har antligen lyckats fa upp lite bilder! Titta och njut pa mitt liv just nu!
Barnen


Rainbow School


Jag och Thomas



Alfreddie


Nagra av barnen igen

Regnperiod

Och regnet det bara oser ner, ungefar som hemma i sverige hor jag det ryktas om. Just nu har regnperioden startat och tydligen regna nu i tva veckor. Inte jatte roligt men det ar bara bita ihop.

Veckan som gatt pa rainbow inneholl manga besok. Forst i tisdags sa kom en hel busslast fran Tumba, som ligger i Stockholm (inte langt fran dar Pontus bor). Jag fick visa dom runt pa rainbow och svara pa deras fragor. Upptackte att jag hade lite svart att hitta nagra svenskaord ibland. Kandes konstigt, men ar engelska och swahili det mesta som jag talar om dagarna sa hamnar inte det svenska vokabularforradet forst.
Sedan pa torsdagen och fredagen hade vi massor av finladare hos oss. Lite lustiga men trevliga.
I fredags sa slutade aven en tysk volontar pa rainbow som varit dar i 5 manader. Jag insag hur tufft det kommer att vara den dagen det ar dags for mig att saga hej da, om jag ens kommer att lyckas gora det...
Men jag har 6 veckor kvar och jag njuter varje dag.

Jag och Emelie har insett att vi aldrig kommer att lyckas ta oss ifran ogifta. Jag har fatt flertalet frierier. Mer eller mindre seriosa. Det senaste var fran en 40arig man som forsokte overtala mig i 40min att jag skulle bryta med Pontus  sverige, eftersom forhallanden pa avstand enda ar falsk karlek tyckte han. Han berattade hur fantastiskt vi skulle kunna ha det tillsammas och att jag kunde utbilda mig till larare har sa att jag kunde fortsatta jobba pa rainbow. Just de, hans inledningsreplik var att fraga var min ring var och nar jag svarade att jag inte hade nagon sa sa han har din agare inte rad att kopa dig en ring? Min agare! Det ar verkligen sa dom ser pa aktenskapet.
Nu letar jag efter en ring att satta pa fingret sa att jag slipper fler frierier.

Om mindre an en manad kommer min familj. Kanns fantastiskt roligt!

Kram




 


Torka..

Sa var det forsta november. Helt konstigt att tiden gar sa fort. Kandes som jag just akte, vilket var i slutet pa augusti. Rapporter hemifran sager att de ar sno och minusgrader. Jag beratta att de ar langt ifran det har. Egentligen ska det vara den korta regnperioden nu. Men den har inte kommit och vattnet har ha borjat ta slut. Vi var utan i ca tva dagar men nu har vi fatt tillbaka det igen. Men det ar tydligen bara Irente som har vatten. Har nere i Lushoto har det tydligen inget vatten, och det har dom inte haft pa tva veckor. Hemma i sverige har jag aldrig tankt pa hur beroende vi ar pa vatten. Man ar ju alltid van att det finns i kranen. Men nar man varken kan duscha, tvatta och knappt har dricksvatten sa borjar man forsta hur beroende man ar. Sa var glada over det rena och goda vattnet ni har i kranen hemma!



Har varit pa foraldramote pa morgonen. Valdigt intressant att fa traffa barnens foraldrar. Forstod dock inte sa mycket av vad dom sa pa sjalva motet dock och motet borjade tva timmar efter bestamd tid eftersom alla inte kommit. De ar africastyle. Man lar sig att vanta har.


For er som ha varit oroliga sa ar jag i princip frisk nu fran mina vanner i magen. Ar bara valdigt trott, mest troligen av medicinen. Men jag lever och kommer att overleva.


Jag kommer att fa besok innan och over jul. Hela tjocka familjen kommer innan jul och vi ska vara pa Zanzibar och bada och sola. Sedan over jul och nyar kommer Pontus och vi ska resa runt i Tanzania. Aka pa safari och sa. Ar valdigt gald over att hela familjen kommer. De ar ju faktiskt sa att jag saknar dom.
Ar det fler som har vagarna forbi Tanzania sa Karibuni Tanzania na Karibuni nyumbani (Valkommen till Tanzania och valkommen till mitt hem)

Ta hand om er i snoyret! Tanker pa er! Kram



RSS 2.0