Swahili

Hejhej Hallu!
Jag hoppas att livet i det hostiga sverige gar bra. Har i det sommriga tanzania sa flyter allt pa. Jag och Emeile har borjat pa swahililektioner. Hade det tva dagar forra veckan och ska ha hela denna vecka. Det gar bra men det ar ganska svart. Grammatiken ar inte jattesvar men alla ord och helt annorlunda an de svenska och engelska. Vi hoppas att denna vecka ska kunna ge oss bra grunder.

Martin fran Salt har varit denna helg och besok mig och Emelie och kolla sa att vi skoter oss och mar bra. Det tycker han att vi skoter oss mycket bra. Skolorna ar mycket nojda med oss. Valdigt roligt att hora! Han tog med marabouchoklad! Det var som en himmel att ata det!


Igar var vi pa gudstjanst som vanligt i varan bykyrka i Irente. En valdigt mysig och gastvanlig kyrka. Igar var det en speciell sondag dom firande namligen skordesondag, dom tacka Gud for den goda skorden. Den var 4,5h lang men det gjorde inte sa mycket eftersom dom 4 olika korerna sjong ganska mycket. Har i tanzania har man sa att om man inte har pengar till kollekt sa kan man ge nagot annat som kan auktioneras ut tex. avocado, sockerbetor eller likande och sedan sa skrivs summan upp pa de grodor som saljs och det blir deras kollekt. Jattebra ide, varfor ha vi inte sa i Sverige? Iallafall eftersom det ar en lite speciell sondag och man ville ge lite extra till kyrkan sa gav manga honor, tuppar och kaniner. Dessa befanns sig da under hela gudstjansten framme vid altaret oh mitt under predikan borjade tupparna braka. Valdigt rolig syn. Tank att under Thomas Ahlbergs predikan sa skulle det starta ett tuppslagsmal? Lite roligt!

Kwa Heri!


Dar regnbagen slutar.

Det sags att dar regnbagen slutar finns en skatt. Jag tror att regnbagen slutar vid Irente. I denna lilla by mitt ute i ingenstanns vi nagot unikt. En skola for handikappade barn, en skola for blinda och ett barnhem. Det ar helt enormt att se hur mycket folk verkligen kampar for dessa barn. Att dom ska kunna fa ett sa bra liv som mojligt. Jag hoppas att under min vistelse i tanzania att jag ska vara mer som manniskorna har. Deras gladje och och karlek bara sprutar. Dom ser alla och ger sig verkligen tid for det som ar viktigt. Jag hoppas att jag ar mer tansansk nar jag kommer hem. Forstass sa skulle de va kul om jag var lite mer brunn, kunde sjunga och dansa ocksa.

Livet har rullar pa. Har borjat komma in i rytmen nu. Till veckan ska jag och Emelie borja pa sprakkurs. Det kanns toppen! Imorgon ska jag och emelie och tyskarna pa vandring regnskogen som finns har runt Lushoto. Ska bli superkul!

Vill bara beratta for er dar hemma att hos er blir det host och kallt hos mig ar sommaren pa vag!

Kramar Sofia

Allt man gor i Tanzania blir ett aventyr

Hejhej hallo!
Sitter just nu i ett internet cafe i Tanga, ligger ca 4 tiommars bussresa fran Lushoto. Ar en kuststad sa idag bli det bad i indiska oceanen! Bussresan hit var intressant, var en mellan stor buss for ca 25 passagerare. Men vi satt minst 40 st i den! folk hangde ut ur bussen, och arsmodellen pa bussen vill jag inte ens gissa. Varan husbuss papp var ny! vill inte heller veta om den ens inarheten kunna ga igenom en besiktning

I veckan ha jag jobbat pa barnhemmet i Irente eftersom Rainbow och blind school hr haft lov. Sa mamma, du har nu 30st nya barnbarn. Jag adopterade allihop! Det var jatteroligt att jobba dar men psykiskt pafrestande.  Dom agade barnen vilket var lite svart att se. Gjorde ont i hjartat. Men barnen var supergulliga och det mesta som jag och emelie gjorde var ett leka och kramas med dom, vilket dom uppskattade mycket!
Pa mandag blir det tillbaka till Rainbow vilket jag ser framemot! Har borjat fa lite koll pa swahili ocksa sa det kommer att bli lattare att kommunicera med barnen.

Snart dags for lite bad, ska forsoka jobba bort bondbrannan som jag har. Jag far ju inte visa axlarna, sa jag har nastan varre bondbranna an pappa!

Ta hand om er! Jag tanker pa er alla!

Har kommer antligen lite bilder!
 Vart hus 

  

Habari?

Hejhej hallo!
Nu har en vecka gatt har  Irente och Lushoto. Allt har gatt bra, ha borjat komma in i dom nya rutinerna som finns. Tex att ga och lagga sig klockan 21. Ja, vi gor det! Nar det bir morkt klockan 19 sa kan man inte langre ga ut. Sa da lagar man middag och gar och lagger sig. Idag klev jag upp frivilligt klockan 8.30 pa en lordag, tankt de du mamma!
Jag trivs jattebra pa rainbow och efter en vecka kanns det som jag borjat fa koll pa laget. Det anda som fortfarande ar ett problem ar spraket. Det var planerat att jag och emelie skulle borja med swahili lektioner nasta vecka eftersom skolar ha lov da. Men lararen i swhaili var upptagen sa vi skulle inte fa borja forsen den 25e, vilket kandes tungt eftersom vi inte kan kommunicera med barnen och flera av dom vuxna. Men sa igar sa hande natt helt fantastiskt! Emelie som jobbar pa Blind skolan traffade en svensk pensionar fran lund. Hon ska jobba pa uiniversitet som ligger ca 10km fran Irente, men av olika anledningar har hennes jobbarstart blivit framflyttad och hon ska bo i Irente ett tag. Birgitta som hon heter ha bott i Tanzania i 4ar for massor av ar sen och kan swhaili och nar hon horde att jag och Emelie inte kunde sa sa hon att hon jattegarna gav oss lektioner for att hon inte ha nagot att gora pa dagarna hon ar ar i Irente! Helt fantastiskt! Sa vi borjade ha lektioner igar med henne och ska mest troligt ha det resten av denna vecka och nasta!
Jag sager bara en sak Gud ar god!

Det ar manga som fragar om jag kan lagga upp bilder och det skulle jag jattegarna vilja gora! Men att bara sriva pa denna blogg och svara pa nagra mail tar ca 1timme och forsoka lagga pp bilder vet jag inte hur lang tid det skulle ta. Jag och Emelie ska aka nasta helg till en stad som heter Tanga. Om det finns snabbare internet dar sa ska jag forsoka da.

Ludvig du far garna skicka ett svenskttangenbord!

Detta ar min adress som ni garna for skicka brev till!
Sofia Fransson
Rainbow school P.O. box 63
Lushoto Tanzania

Min mail ar [email protected]

Skot om er och jag sakanar er alla!!!

Rainbow school

Nu ha jag fatt borja jobba. Hade introdag igar da jag och emelie fick titta runt pa Rainbow school och Blind school. Sedan idag sa hade jag min forsta arbetardag. Den gick ut pa att mest bara att sitta med och titta pa. Personalen ar jattetrevlig och barnen ar fantastiska. Det ar ca 27 barn som ar uppdelade i 3 klasser efter begavning och alder. Manga pa Rainbow ha valdigt grava handiskapp och det skulle behovas enorma resurser, men det finns inte ekonomi for det. Sa dom gor vad dom kan och det ar ett imponerande arbete! Idag har jag mest bara busat med barnen,och dom tycker det ar roligt att jag inte kan nastan nan swhalili.

Rainbow och blind school har lav nasta vecka sa jag och emile ar lediga. Vi vet inte riktigt vad vi ska gora. Helst hade vi velat ga sprak kurs, men kursledaren ar upptagen sa vi far se vad vi hittar pa. Lushoto ar inte sa stort att man kan tillbringa en hel vecka har och roa sig.


Jag hoppas att allt ar bra med er hemma!


Kramar Sofia


RSS 2.0